Kuinkas nyt Pandojen käy?

 

Lumi ja Pyry temmeltävät jo täyttäpäätä uudessa vastavalmistuneessa tarhassaan Ähtärin eläinpuistossa.

Mutta nyt oikeudesta kuuluukin kummia. Ähtärin kaupunki on Korkeimman Hallinto-oikeuden mukaan ottanut liian suuren riskin veronmaksajiensa puolesta, kun on mennyt takaamaan 8,2 miljoonan rakennuslainat omavelkaisella takauksella..

Hmm. tuo ”omavelkainen takaus” kuulostaa jotenkin tutulta sanalyhdistelmältä.

No niinpäs, nythän mä hokasin, sehän on se sellainen takaus että: Kun velallinen ei kykene maksamaan velkojaan niin takaaja maksaa omillaan.

”Siis samalla tavalla kuin aikoinaan Hartolan kunta maksoi konkurssiin ajautuneen Itä-Hartolan vesiosuuskunnan lainat.. Tosin siinä jupakassa oli kyse vain 1,5 miljoonasta… Mutta kumminkin, ”Ken ottaa taatakseen, takaa maksaakseen!”

Mutta se asia sikseen”

Mitenkän nyt Pandatalon rahoitus järjestyykään, kun Ähtärin kaupunki ei saakaan antaa takuita?

Kakkamainen juttu.

Ja kun yhtälöön lasketaan se että kun pääsylippujen hinnat julkistettiin, alkoi semmoinen someraivo, korkeista hinnoista, että ei taida paljon olla ensihuuman jälkeen tunkua lippukassoillakaan.

Mä olen käynyt Ähtärin eläinpuistossa yleensä n. kaksi-kolme kertaa vuodessa. Mutta ei mua eksoottiset eläimet kiinnosta, enimmäkseen menen sinne katsomaan ihan kotimaisia otuksia, lähinnä sudet ovat kiinnostavimpia ja karhut, paitsi talvella kun ne nukkuu..

Mutta nyt jos pitää maksaa 40.- aikuiselta ja  30.- lapselta, niin voi olla että mennäänkin mieluummin sitten vaikkapa Ranualle.. minä, muija ja seitsemän lastenlasta, sehän tekee  pelkkinä pääsymaksuina lähes kolmesataa ja matkat sekä syömiset siihen päälle ja mahdollisesti vielä yöpymiskulut, niin sehän on tonni tasaraha. Ei h¤¤¤¤¤ti! Pitäkää bambukarhunne.

Juutuubistahan nuita näkee vaikka kuinka ja ihan ilmaiseksikin!

Ja kun vielä ynnätään siihen se, että niistä otuksistakin pitää maksaa huikeata vuokraa Kiinalaisille, ja hommata tuoretta bampuruokoa rekkalasteittain, ne kun ei muuta osaa kai sitten syödäkään,  niin jopas siinä onkin joukko-oppia kerrakseen.

Kun mä olen aina sanonut että pitäis uskoa vanhojen sananlaskujen viisauksia, vaikka nykypäivää eletäänkin on vanha viisaus edelleenkin valttia;.

”Hätäilemällä ei synny kuin vesipäämukuloita!”

Oliskohan kannattanut setviä ensin nuo rahoitusasiat kuntoon, ennenkuin aloitettiin hommat tekemään alusta asti päin …XX!

Tuolla mainitulla viisaudella olis kysyntää niin monessa muussakin kunnassa kuin Ähtärissä tai vaikka sitten Hartolassa..

***************************

No hoh ja huh….

 

Kaikelviisiin.

 

 

13 kommenttia artikkeliin “Kuinkas nyt Pandojen käy?”
 1. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kansa suorastaan vaatii kuntia huolehtimaan paikkakunnan elinvoimaisuudesta. Ja käytännössähän se tarkoittaa aina kunnille menoja, muodossa tai toisessa. Hämeenlinnassakin taitaa olla menossa väestökato ja siitä ollaan huolestuneita. Elinvoima hiipuu. Mistä sitä joka paikkaan väkeä riittää, kun syntyvyys laskee ja pääkaupunkiseutu vetää kuin karpäspaperi väkeä tyköönsä.

  Siinä on kunnat lujilla kun pitäisi järjestää väestölle aina vain parenpia oloja ja kulttuuria sekä houkutella yrityksiä työllistämään. Rahaa siinä palaa ja takuita myös. Takavuosina, kun kunnat alkoivat seutujaan teollistaa, halleja rakennettiin kunnan varoin ja takuitakin jaettiin tai hommattiin. Yritykset kävivät koettamassa epävarmaakin onneaan, josko liiketoiminta lähtisi liikkeelle.

  Kovat on Ähtärin panokset. Juiceko se lauloi kulttuurin saapuneen Ähtäriin. Nyt sinne on saapuneet maailmantähdet. Olisiko nämä niitä Ähtärin bambuttajia huonosti hoidetusta kulttuurista. En tunne asiaa hyvin, mutta tuosta kirjoituksestasi päättelin, että saattaisi olla.

  • Enpä tiiä, oliko niin tai näin.?.

   Mutta hei mullapa olis takataskussa hyvä idea, millä kaikki suomen eläintarhat pelastetaan konkurssilta!

   Se on ”väliaikainen eläintarhavero” , kirjoitin sen sitaatteihin siksi, että kun kaikki väliaikaiset verot on hyviksi havaittu niin ne yleensä jäävät pysyviksi.
   Mutta aatteleppas jos jokaikinen palkkaa , palkkioita tms tuloa nauttiva maksaisia vaikkapa noin sellaiset sata euroa vuodessa tuota eläintarhaveroa ja saisi sitten vaikka koko ruokakunnalleen vuosittain ”ilmaiset” liput valintansa mukaiseen eläintarhaan. Niin oikeasti eläintarhoillahan menisi hyvin ja varmaan moni olisi tyytyväinen päästessään pesueen kansaa muka-ilmaiseksi katsomaan pandoja tai muita elukoita vain vilauttamalla verottajan vuosittain lähettämää muovista tunnisteläpyskää…??

   Eiks siin olis jotain ideaa? Ainakin olisi mahdollisuus saada maksamilleen veroille jotain reaalista vastinetta, toisin kuin esim YLE-veron kanssa on. Sillä vaikka sitä kuinka paljon maksat, niin ei ole ollenkaan varmaa näkyykö kaikki telkkarikanavat alueella jossa asut?
   Eikä siis yleveron maksu automaattisesti tuo toimitusvelvollisuutta ylelle, niin että kaikissa olosuhteissa kanavat näkyvät takkuilematta ja kaikenmaailman lisä-lisä -anteeneiden ja vahvistimien hankinta kuuluu maksajille.
   Mutta oikeesti hei, jos miljoona ihmistä maksaa satasen tuloistaan eläintarhaveroa, niin sehän tekee sata miljoonaa rahaa eläintarhoille ja tuo Ähtärinkin eläintarha vaatii vain max. 8,2 miljoonaa talorahaa ja miljoonan vuodessa joka tilitetään kiinalaisille pandan vuokraajille!

   Tosin kun mä nyt tälläisen hienon rahoitusidean keksin, niin vaadin sen käytöstä 3% rojaltit vuosittain, viiden vuoden ajalle., mutta eihän sekään tee kuin kolme miljoonaa vuodessa mulle… eli siis yhteensä koko 5 vuotis jaksona vain 15 miljoonaa.

 2. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Loistava idea. Itse asiassa moni palvelufirma pyörii tuolla periaatteella. Maksua ei tosin kutsuta veroksi. Spotifait tai mitä ne ovatkaan ovat juuri tällaisia, kuukausimaksuihin jne. perustuvia tuottolähteitä. Toiset tekevät hommat. Idean keksijä laskee vain verkot veteen, eikä ole edes talvikalastuksen kylmänvihoja. Lämpimissä huoneissa vain seuraa mittarista kertymää. Kehittelemisen arvoinen idea.

  Palveluja ei ole edes pakko käyttää, kunhan liittyy jäseneksi ja maksaa. Maksupalvelun kautta ei ole edes maksamisen vaivaa. Toiset tai automatiikka senkin hoitaa. On se helppoa nykypäivän elämä. Kuka sitä nyt enää työtä kaipaa.

 3. Oikeastaan Ähtärin eläinpuiston pitäisi listautua pörssiin, sieltähän sitä hynää tulisi?

  Kas kun Alitiakin aikoo tehdä samaa, kun se nyt tuskailee kun viina ei kotimaassa meinnaa mennä millään kaupaksi. Niin lisärahaa ja johtoryhmän tuottobonuksia haetaan nyt osakekaupoilla.

 4. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Suomalainen myy ja varsinkin valtio myy kaiken ja halvalla, joko suoraan ulkomaisille sijoittajille tai kansa myy heti kun omistuksensa saa haltuun.

  Olemme tyhmä kansa ja erityisen tyhmät politikot.

 5. Nu justiinsa nii, oikein sika tyhmää kansaahan me ole,mme, jopa tänne muuttaneiden matujenkin mielestä!

 6. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kansan tyhmyys lähtee jo siitä kun esi-isämme lähtivät tänne pohjoiseen. Olisivat laittaneet sen vanhimman veljen matkaan ja jääneet itse hedelmällistä pustaa viljelemään. Tosin meidän ilmastosta on ollut se hyöty, että pakkanen on laittanut liikettä niveliin. Pustalla olisi voinut vain köllöttää ja seurata viljan kasvua.

  Hoitihan se pakkanen myös Neuvostoliiton hyökkäysarmeijan 39 talvella, Raatteen tiellä.

  Muuten ministerit osaavat käyttää mainosmiehiä valtion omaisuutta myydessään ja lisäkuluja hankkiessaan valtiolle ja kansalle. Nyt myydään kansalle Kossuosaketta kansanosakkeena. Mutta ei aikaakaan kun omistajina ovat jonkun toisen kansan sijoittajat ja maksattavat ostoksensa kossunjuojilla eli suomalaisilla. Näin on aina käynyt ja tulee aina käymään kun politikot hoitavat kansan asioita. Aamen.

 7. Hiihtolomaviikot olivat ja menivät. Ähtärissä tuskaillaan kun tungosta ei ollut Pandataloon lainkaan sitten ensihuuman mentyä ohi. Oli varauduttu jopa aikasäännöstelyyn 600 asiakasta per tunti. Mutta paikalla kävi vain kourallinen asiakkaita.
  Näin kirjoittaa asiasta tänään ILTASANOMAT : https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005601634.html

  Muutama henkilö arvelee, että tais tulla takkiin koko hommasta ja aikamoisesti.
  Mutta niinhän siinä käy kun poliitikot pääsevät asiota päättämään, sillä kun politiikoilla ei tuota järkeä ole kuin sen että, juuri ja juuri on lusikalla annettu, ei sitä silloin voi kauhalla ammentaa ulos.

  Sääliks käy Ähtäriä ja ähtäriläisiä..

 8. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Pandat taitavat olla suomalaisille tutumpia kuin omat ahmamme, hirvemme, kettumme. Kuka niitä tuttuja enää katselemaan. Jokaisessa t-paidassa on joko norpan tai pandan kuva. Inflaatio on kaikkiruokaisempi kuin oletamme. Se syö muutakin kuin rahan arvoa.

  Vai olisiko yllättäen löytynyt kansamme keskuudesta piilevä kielteinen asenne Kiinaa ja sen politikkaa kohtaan. Ostamme kyllä kiinalaisia tuotteita niiden halpuuden tähden mutta se tuntuukin riittävän meille.

  Miten lienee Ähtärin tekemä sopimus. Onko se provisiopohjainen. Eli maksut Kiinaan vain toteutuneiden tulojen perusteella. Vai ostettiinko sika säkissä kiinteällä maksulla.

 9. Kiinteelläpä maksulla tietenkin. Kymmenen vuoden soppari ja milli vuodessa tai jotenkin niin.
  Mä olen käynyt ennen ahkerastikinÄhtärissä. Mutta kun noita Pandoja voi katsella netistäkin , niin eip tee mieli maksaa tyhjästä.
  Taitaa ensi kesänä jäädä käymättä, jos pitää maksaa pandalippukin että pääsee kotimaisia katselemaan.

  Tiiäkkö muuten mikä on paras aika mennä eläintarhaan. Jos siis haluaa nähdä useimmat eläimet aktiivisimmillaan. No ainakin Ähtärissä ennen pääsi sisään tuntia ennen sulkemisaikaa ja sitten siellä saattoi hiippailla vaikka koko yön. Ainakin sudet, ketut ja karhut on paljon aktiivisempia, illalla ja alkuyöstä ja yksi hyvä juttu siinä ajassa on muutenkin, ne kiljuvat kakaralaumat on nukkumassa siihen aikaan.

  Se se on kummaa nykyään kun kakaroille ei osata opettaa käyttäytymistä, nehän menee vierailemaan eläinten kotiin, kukas tykkäis siitä että vieraat hilluu kuin heikkopäiset. Täytyy osata käyttäytyä kunnioittavasti.

  Mä olen aina jo menomatkalla neuvonut mukana olleita muoskia, että sitten ei hilluta siellä. Vaan kun me olemme menossa vierailulle eläinten luokse, niin pitää osata käyttäytyä ja jos sen teette taiteen sääntöjen mukaan, niin sitten seuraavalla kerralla pääsette Hop-Loppiin hillumaan ihan mielinmäärin.

  Yleensä on toiminut.

 10. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä luonnon asujamistoa pitäisi kunnioittaa kuten entiset suomalaiset, vaikka olisivatkin tarhattuja, ulkona omasta elinympäristöstään.

  Minua on ihmetyttänyt hienojen kalastajien käyttäytyminen. He kun eivät tarvitse kalaa ravinnokseen, he käyvät luontokappaleita hyvin vuoksi rääkkäämässä. Saalistavat, pitävät pinnalla, kuvaavat korkeintaan ja sitten päästävät takaisin suraaville kalastajille huvittelun kohteeksi. Tapaa pidetään hyvin kunnioitettavana ja edistyksellisenä. Olen jyrkästi eri mieltä.

  Näillä kalastajilla on oma nimityksensä. He ovat urheilukalastajia tai vapaa-ajan kalastajia. Tai puhutaan kalastusmatkailusta. Muka elinkeino järjestäjille He ovat mielestään sitä alan aatelia, koska eivät tarvitse käyttää saalistaan ravintona.

  Toinen ryhä ovat nämä fasaanien ampujat. Suuret metsästäjät, oikeat Buffalo Billit. Ei heistä sen enempää.

  Kalastajille olen esittänyt vaihtoehdoksi menetelmän, jossa siiman molemmissa päissä on samanlainen koukku. Toisen pään saa napata kala ja toinen pää on kalastajan huulessa. Käsien käyttö olisi säännöillä kieletty. Kaloillahan ei ole käsiä. Molemmat lähtisivät kamppailun jälkeen omaan elementtiisä. Toinen veteen ja toinen kotiin joko suoran tai ompelijan kautta.

  • Juu kyllä mullakin on sellainen periaate, että jos metsästät,kalastat tai poimit marjoja, niin syöt sitten kaiken saaliis, olipa se mikä tahansa.
   Huvinvuoksi voi metsästää tietokonepelimaailmassa.

   Mulla kun ei ole pyssyjä, niin ainoa tapa jolla voin metsästää on ansapyynti. Olen mä joskus pohjosissa muutaman riekon ottanut Tapion karjasta pataani ja jäniksenkin. Ongelle kun menen ja Antti antaa ahvenia ja Pekka pieniä kaloja, niin ne perataan ja paistetaan ja syödään, ei niillä leikitä.

   Kerran mä tuolla paikallisella koskella haastelin yhden urheilukalastajan kanssa. Ja kun kerroin sille saaneeni jokuaika sitten semmoisen ihan kunnollisen kokoisen (toistakymmentä kilosen) lohikalan ja että se kyllä maistui ihan puulle ja mudalle vaikka kuinka maustoi ja voissa paistoi. Niin se ihmetellen kysyi; ”Mitä ? -syöksä niitä, miks et päästänyt takas.?”

   Vittu mitä pimeetä porukkaa..ne täytyis laittaa ongenkoukusta roikkumaan puunoksaan vähäksi aikaa…

 11. avatar Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä juuri ongittu ahven savustettuna on herkkujen herkku. Pieni nälkä lisämausteena antaa aterialle viimeistellyn silauksen. Ei sille mitkään gurmeet pärjää. Ehdottomasti käsin syötynä luonnon helmassa. Siinä tuntee olevansa suomalainen, alkuvoimaista kansaa.

Jätä kommentti

css.php